MENTORING MONDAY : Bouw het fundament voor een top team met topprestaties
- nynkerolf
- 31 mei 2021
- 3 minuten om te lezen
Topprestaties, wie wil nou niet een team dat het beste presteert?
Zo krijg je sneller zakelijke waarde en krijg je vaker de juiste zakelijke waarde.
Dat je topprestaties verwacht betekent niet dat je ze moet eisen. Het betekent puur dat je weet dat het meer dan mogelijk is ze te bereiken. Het is normaal.
Als je van je team topprestaties verwacht, heb je ook geloof dat het team ze kan bereiken. Door erin te geloven spoor je hen aan te streven naar een visie van wat ze samen kunnen worden. Je stimuleert om meer te zijn dan ze nu zijn.
Elke fase binnen samenwerkingen, projecten (sprints, zo je wilt) stuw je ze naar grotere hoogten, onderweg beleven jullie samen hoogtepunten, die het verlangen voeden zo voort te gaan. Natuurlijk zijn er ook desillusies en verdriet waardoor er tijdelijk een stapje terug gedaan wordt.
En jij, als projectmanager, manager, leider blijft tijdens dit hele proces in topprestaties en in hen geloven!
Wat zijn precies die topprestaties? En wat moet een team in huis krijgen om ze mogelijk te maken? Dit zijn zaken waar ik in mijn rol als Agile coach veel voldoening uit haal. Teams helpen stappen te zetten op hun reis richting topprestaties!

Topprestaties
Die topprestaties waarin jij als leider gelooft, blijken in zekere zin ongrijpbaar.
Er bestaan volop modellen, evaluaties en beschrijvingen van, maar een bevredigende alomvattende definitie is niet zo uit een woordenboek te halen.
Het is in mijn visie ook niet zozeer iets specifieks dat gerealiseerd moet worden, je zou het wat vrijer moeten laten en niet teveel moeten afbakenen. Het is meer een reis in de richting van iets beters. Teams die alle redelijke verwachtingen overtreffen, en zelfs zichzelf verrassen, zijn waarschijnlijk bezig met zo'n reis. Dat geldt ook voor teams die steeds een stukje beter worden.
Als agile coach help ik hen de eerste stappen te zetten en reik ik ingrediënten aan om een eigen definitie te formuleren. Een visie waarmee ze zich er een eigen voorstelling van kunnen maken en ernaar kunnen streven. Waarna ik ze coach hun volgende stap te kiezen, terwijl ze steeds het inspirerende beeld van hun topprestaties voor ogen hebben. De sfeer van verwachting en opwinding, en het geloof in het team, dat ik uitdraag, zorgt dat ze zelf ook geloven in het kunnen leveren van topprestaties.
Daarbij zorgen we samen dat het fundament van een team op orde komt, zodat ze succesvol kunnen opereren.
De fundering bouwen
Eigenlijk zijn er 5 principes die een team succesvol maken: daarmee is alles in huis wat een team nodig heeft en volgen de details vaak vanzelf. Alles komt eruit voort: ideeën, teams, proces, ontwerp, architectuur, producten...
1. Leren door Ervaring en ondervinding
Succes boeken door middel van een snelle opeenvolging van fouten. Je laat je leiden door wat achter je ligt, daar leer je van. Niet door wat nog moet komen. Het wordt ook wel Empirisme genoemd
2. Zelforganisatie
De mensen die zich het dicht bij het probleem bevinden weten het beste hoe het op te lossen is.
3. Samenwerking
Stimuleren van een 'Ja, en?'-mentaliteit. Heroverweeg ideeën, sluit geen compromissen. Gebruik werkwijzen waarbij communicatie een must is. Problemen met projecten zijn steevast terug te voeren op het feit dat iemand niet met iemand anders over iets belangrijks heeft gesproken. En zorg dat alles over een project voor iedereen zichtbaar is.
4. Prioritering
Focus! Zet de juiste volgende stap. Richt al je inspanningen en capaciteiten op het werk waaraan je je hebt gecommitteerd. Maak je niet te druk om de rest
5. Ritme
Blijf ademen, dan volgt de rest vanzelf! Dat klinkt makkelijk, maar als je een ritme van de benodigde afspraken, bijeenkomsten, verantwoordelijkheden, terugkoppelingen en evaluaties etc hebt, houd dat vol als team. Het geeft helderheid en idee van wat, waarom, hoe en wanneer voor alle betrokkenen. Daarmee vervalt veel overbodige status calls, overleggen, onduidelijkheden binnen het team en richting betrokkenen (stakehoulders) etc.
En dan? Het team kan aan de beeldspraak 'een fundering bouwen' allerlei metaforen koppelen waarmee ze met elkaar een beeld kunnen schetsen van hun weg richting topprestaties. Of in ieder geval streven naar mooie resultaten. Het is behulpzaam om beter te worden, want het bespreken van waar het fundament zwak is, of misschien is er de laatste tijd sprake van een beetje aan het afbrokkelen? En zou je een nieuwe pijler plaatsen bij deze fundering, wat zouden we daar dan in graveren?
Wil jij met je team naar topprestaties en sneller zakelijke waarde én sneller de juiste zakelijke waarde realiseren?
Ik sta altijd open om er eens met je over te sparren.