top of page

MENTORING MONDAY: Internationale vrouwendag nog steeds nodig? En wat kan jij (V/M) bijdragen?

Bijgewerkt op: 9 mrt 2021

8 maart 2021 Internationale vrouwendag: Ook mijn eerste gedachte… is dat nog nodig?


We zijn toch op de werkvloer gelijkwaardig, gaan op gelijke voet met elkaar om, althans in mijn vriendenkring, en hebben thuis de taken toch ook inmiddels wel gelijk verdeeld?

Ik voel me niet in een andere positie tov mijn mannelijke studiegenoot, collega, vriend en heb een gelijkwaardige relatie. De vrouwen om mij heen toch ook? Ze zijn sterk en staan hun ‘mannetje’ op zoveel verschillende vlakken en in allerlei rollen.


Mijn ouders propageerden dat je jouw eigen boontjes moest kunnen doppen en onafhankelijk moest zijn van een/je man. En ik ben een kind van de tijd van “Thea studeert techniek. Ik kreeg gelijke kansen en daarbij een sterk voorbeeld.


Mijn moeder is als babyboomer (Hee Boomer!) grootgebracht in een tijd van opbouw met daarbij de boodschap dat zij alles kon bereiken wat ze wilde. Je kan het! Dus dat heeft zij zo gedaan, en ons ook voorgeleefd en mee opgevoed. Opgegroeid in een klein Fries dorpje ging ze na haar HBS B in Amsterdam studeren. Zij heeft altijd gewerkt, ook toen wij jong waren. Samen met mijn vader hun eigen zaak naar het niveau van hun dromen brengen, met zeer veel inzet van beide. Het huishouden deed ze er ook nog naast, op dat vlak zijn de rollen toch wel traditioneel verdeeld tussen hen. Haar vrije tijd stak ze in leesgroepen en cursussen. Vriendinnen geeft ze voor hun verjaardagen boeken met vrouwenthema’s.

En van haar leerde ik dat wij tijdens verkiezingen op een vrouw stemmen. Ik had trouwens in 2019 een stupéfait momentje toen er werd stilgestaan bij 100 jaar vrouwenstemrecht! Dat je als vrouw helemaal niet mocht stemmen, nog maar zo kort geleden. Met de Tweede Kamer verkiezingen op komst: mijn moeder en ik maken straks vanzelfsprekend van ons stemrecht gebruik en stemmen op een vrouw. Walk the talk!


En ook nog zoiets onbegrijpelijks: het was pas eind jaren 60 dat een gehuwde vrouw in Nederland handelingsbekwaam was. Vóór die tijd mochten gehuwde vrouwen niet zelfstandig een overeenkomst, zoals een bankrekening, afsluiten of beslissingen over de opvoeding van de kinderen nemen. Bij eigen inkomsten uit een arbeidsovereenkomst, moest ze ontslag nemen bij haar werkgever, zodra ze huwde. Moeders van vriendinnen van mij waren ook gestopt met hun werk na het huwelijk, tastbaar dichtbij.

Er is dus nog maar kort geleden zoveel veranderd in de gendergelijkheid door de eerste en tweede feministische golf. En er is dus nog steeds meer nodig…. Dat blijkt vandaag maar weer.


In december 2019 was er het rapport van het World Economic Forum: Nederland is maar liefst 11 plaatsen gedaald op de wereldranglijst gendergelijkheid, naar plek 38. De kloof is alleen maar groter geworden.

Think about that!


Dat zet me aan het denken. Nynke,

• Jij kreeg ook wel eens later promotie en bijbehorend salaris dan je mannelijke collega’s. En dit overkomt vriendinnen ook.

• Jij ziet ook dat vrouwen om je heen toch merendeel van de zorg op zich nemen en daarvoor hun werkuren inleveren. Bij kinderen, maar ook bij plotse mantelzorg

• Jij hoort ook dat als een vriendin voor haar carrière kiest, anderen (óók vrouwen) daar wat van vinden dat haar kinderen zoveel meer naar de opvang gaan

• Jij krijgt ook mee dat vrouwen die een grote carrière stap kunnen maken soms bij zichzelf vandaan raken omdat ze denken als een man te moeten opereren, en daarmee vastlopen.

• Jij hoorde als manager ook dat de jonge ambitieuze vrouw, die je als junior op de afdeling aanneemt, bespot wordt door de groep als zij haar ambities deelt tot de directie te willen doorgroeien. “Doe maar gewoon”

En dan zit jij ook nog eens in een best oké bubbel waarin gelijkheid en gelijke kansen er in de basis is. Maar het gesprek is er te weinig, laat staan de acties.


Facts

We schakelen even naar de informatie over de Internationale Vrouwendag


Het doel van deze dag is aandacht te geven aan vrouwenthema’s zoals economische zelfstandigheid maar ook huiselijk geweld en andere aandachtspunten op het gebied van emancipatie en participatie.


Waarom is deze dag nodig?

In Nederland is het nog niet zo best gesteld met het bestrijden van huiselijk geweld, zwangerschapsdiscriminatie, gelijke beloning, het aantal vrouwen in de politiek en meer.

• Vrouwen die in een zelfde functie als een man minder betaald krijgen: het is schering en inslag en zolang er nog een taboe ligt op het bespreken van je inkomsten met collega’s blijft dit probleem er.

• Het gemis aan een vrouwelijke premier kan wellicht ook leiden tot het beperkte aantal vrouwen in de politiek. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel ministers op posten die in het verleden, standaard, aan de heren werd toegekend. Ook binnen de lokale politiek, gemeenten, is het niet bijster gesteld met emancipatie. En dat is jammer want zij staan dicht bij de inwoners en zouden een cruciale rol kunnen spelen bij de emancipatie.

• Nog steeds worden er vrouwen dagelijks (in huiselijkie kring) mishandelt en misbruikt en wordt er handel gedreven in meisjes en vrouwen. Ook in Europa.

• Over al die andere onderwerpen maar niet te spreken: reclames die rolbevestigend zijn, anticonceptie waar nog steeds de vrouwen in het meeste geval verantwoordelijk voor zijn, het taboe op abortus, kostwinnerschap, ouderschapsverlof etc.


Wat is er nodig?

Het is nodig dat vrouwen zich meer gaan verbinden met elkaar om gezamenlijk actie te voeren. De Tweede Feministische golf zou een voorbeeld moeten zijn voor de hedendaagse vrouwen.

Hoe kan het dat Nederlandse vrouwen niet meer zo strijdvaardig zijn? Vinden ze het allemaal wel best? Of is het ons individualisme wat maakt dat het maar niet wil vlotten met onze emancipatie?

Hoe? Kansen, mogelijkheden en uitdagingen zien en aangrijpen. Niet in problemen denken. Gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen om de wereld mooier te kleuren op positieve manier.


Tot zover de informatie van de Internationale Vrouwendag pagina. … Reality check!


Mijn gedachten vatten zich samen… we denken dat het wel goed gaat, en het blijkt dus tov andere landen helemaal niet zo te zijn, gendergelijkheid is dus niet vanzelfsprekend. Nederland, super welvarend, heeft het niet zo goed voor elkaar. Wat kan ik zelf doen? Wat kunnen we vanuit organisaties doen? als vrouw én als man?

We (F/M) can do it!

Vrouwen en mannen van werkend Nederland, we moeten dit samen doen. Ik denk dat de tijd dat alleen vrouwen hiervoor strijden achter ons ligt, we moeten samen de verantwoordelijkheid nemen voor een gelijke maatschappij én Nederland opstuwen in die ranking.


Ter overdenking:

• Het staat wel op de agenda’s bij veel organisaties. Diversiteit, inclusie. Er wordt een themaweek aan gewijd, of is er structureel aandacht voor?

• Hoe zit dat bij jou organisatie… zit het in het DNA of is het windowdressing… wees eens eerlijk?

• Is er nog veel te leren. En je weet hoe leren gaat: van onbewust onbekwaam, naar bewust onbekwaam, naar bewust bekwaam, naar onbewust bekwaam.

• Waar zit jij, jullie als team, als organisatie? Hoe bekwaam zijn jullie in het gedrag dat hoort bij diversiteit en inclusie.

• Hoe is de beloning in jouw organisatie? Is dat gelijk? Weet je dat als leidinggevende zeker, is het transparant voor jou? Voor de medewerkers?

• Er is gezegd dat er een quotum komt in de directie en managementlaag, is dat ook gerealiseerd?

• Wat kan jij doen in je gedrag, spreek jij je uit, hoe kan het in jouw werkomgeving structureel en gewoon worden.

Walk the talk!


Vrouwen, Wie is jouw rolmodel, en voor wie kan jij er een zijn? Inspireer de vrouwen om je heen, deel verhalen, help elkaar.

Neem leiderschap en initiatief om mee te plannen en te organiseren, wacht niet af tot de baas (een man?) iets doet.


Mannen, Doe niet mee met vrouwonvriendelijke “grapjes”, zeg dat het niet kan. Help vrouwen zichzelf te kunnen zijn ipv mannelijke trekken te moeten tonen om erbij te horen. Jezelf kunnen zijn en meebrengen in alle facetten van je werk, dan wordt de diversiteit in teams optimaal.


En voor mijzelf: Wees een rolmodel net als mama dat is. Voor de jongere vrouwen om je heen. Zet je lef om zaken aan te kaarten ook in voor gendergelijkheid.

Bij opdrachten waar ik ondernemers en leiders help hun organisatie effectiever en efficiënter te runnen om hun doelen te bereiken, is cultuur en een lerende organisatie enorm belangrijk. En daarbij komen diversiteit en inclusie aan bod, en dat blijkt dus nodig ook, en mag veel gedegener aan de orde komen. Onbewust bekwaam, zo moet het worden.

Van de Internationale Vrouwen dag site neem ik mee: Kansen, mogelijkheden en uitdagingen zien en aangrijpen. Niet in problemen denken. Gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen om de wereld mooier te kleuren op positieve manier.


En jij? Ik ben wel benieuwd hoe jouw innerlijke dialoog is nav Internationale Vrouwendag en wat jij je voorneemt.

Meer inspiratie van kleine acties die jij kan ondernemen vind je via deze link



Commentaires


© 2019 by Nynke Clara Advies

KVK: 75613344

BTW ID: NL001459483B78

Adres: KNSM Laan 609, 1019 LD Amsterdam 
Tel: 06-53166074 Mail: nynke.rolf@outlook.com

bottom of page