top of page

MENTORING MONDAY: MEER FOCUS, MEER ONTSPANNING EN DE ROL VAN SOCIAL MEDIA

Zeker met thuiswerken en in lockdown..die helaas nog verlengd gaat worden, is het fijn je balans te vinden in je schermtijd en de andere zaken die er te doen zijn. En hoe zet je je hoofd ook nog eens uit en ontspan je echt.


Eindelijk hebben wij dit weekend de Netflix documentaire The Social Dilemma gekeken...heel in het kort: Sociale media hebben de wereld prachtige dingen gebracht, maar er is ook een keerzijde.

Alweer een poos geleden was er veel ophef over, dus als je er meer van wilt weten, Google brengt je allerlei samenvattingen en beschouwingen.

Momenteel is de rol van sociale media super actueel met de boycot van Trump op ongeveer elk sociaal platform. En hoe de polarisatie over oa de Amerikaanse verkiezingsuitslag, vaccineren etc onder invloed van social media toenemen. Super interessant en zet echt aan tot nadenken hoe de invloed op de samenleving en individuen is, en kan worden.


In dit artikel wil ik ingaan op het aspect om jou zoveel mogelijk online te krijgen en te houden. En hoe je ermee om kan gaan.

Ik deel mijn inzichten, en hoor heel graag hoe jij ermee omgaat, we kunnen er maar met elkaar van leren. Ironisch genoeg via… social media!


De docu The Social Dilemma was voor mij een wake up hoe veel tijd ik zelf in het net van scrollen en interessante verrijkende, maar net zo vaak minder nodige content (hallo labrador puppies) gevangen raak.

Daarbij in een bubble zit van onderwerpen of meningen. En dat dit te vaak ten koste gaat van focus op en ruimte voor andere zaken.

En ontspan je eigenlijk wel met even lekker bankhangen scrollend op je telefoon?


Een rondje social media geeft wel zoveel impressies waar je kort bewust of onbewust bij stilstaat met je gedachten:

verjaardag van X, hoe is het eigenlijk met haar en zou ze al een huis gevonden hebben, ach die leuke schoenen weer, wow Y zegt daar echt rake zaken, moet ik me ook meer in verdiepen, Waaatt zoveel besmettingen, like die quote, hartjehartje voor Z’s schattige foto, oa die opleiding, daar moet ik toch eens induiken, hee daar is weer zon cute puppybeest, en wat errug daar in de wereld, maar professor A zegt er zinnige dingen over zeg, dat zouden meer mensen moeten lezen ….enzoverder enzovoort.


Mijn vraag is dus hoe zorg ik dat ik focus hou op waar ik mee bezig wil en moet zijn, en maak ik wel gebruik van al het goede van het internet en social media. Herkenbaar?

Wat ik al doe, en wat ik nog meer vond deel ik hieronder


Focus en met het juiste bezig zijn:

Zeker nu we thuiswerken is er nog veel tijd meer tijd achter schermen. Want die vergaderkamer waarin je normaal even bij elkaar zit en een probleem tackelt is nu ook een zoom scherm!

Over de dag heen is het altijd weer een gevecht om je tijd en aandacht en helaas vind die veelal plaats op een scherm, van je werk, je telefoon, je tablet. En hoe kan je die tijd, beter indelen, ook in je hoofd, voor werk, gezin& huishouden én ontspanning.


Ik kwam een interessante driedeling Input, Output en Noput tegen van je tijd

Die in een gebalanceerde samenhang maakt dat je in elke delen meer gedaan krijgt met meer voldoening en meer gefocust bent. De verdeling is 4/4/4 uur en misschien uitdagend, maar in 4 uur gefocust op output heb je waarschijnlijk heel veel werk gedaan, en deels valt je werk ook in de categorie input!

  • Output moet je leveren voor je werk, een stuk schrijven, een presentatie maken, deelnemen aan een workshop.

  • input krijg je van goede gesprekken, boeken en vakliteratuur, docu’s, kunst en cultuur…en ook social media valt hieronder.

  • Dus dat laatste valt niet in die derde, meer ontspannen categorie. De categorie genaamd: Noput. De tijd voor ontspanning, mijmeren, lanterfanten, de tijd waarin je hoofd uit is en ook je brein ontspant.

En de balans tussen de drie zorgt voor betere focus.


Noput tijd die je op een thuiswerk dag prima kan inplannen en die voor ontspanning zorgen zijn

  • Wandelen (als je je telefoon mee wilt, dan diep in je zak houden en niet ondertussen scrollen natuurlijk.. met deze kou dus lekker je handschoenen aan, touchscreen proof!)

  • huishoudelijke taken zoals de vaatwasser uitruimen, was vouwen, rondje opruimen, koken

  • in de tuin werken

  • op de bank liggen met een kop thee en uit het raam staren of naar een muziekje luisteren

En hoe krijg je die focus op wat je te doen hebt zonder afleiding: blok 's ochtends een tijd waarin je productief gaat zijn met je output uren en waarin je niet die telefoon pakt. Stem ook met je collega’s af hoe ze jou in die tijd evt kunnen benaderen, namelijk niet via apps die je alleen op je telefoon kunt inzien zoals whatsapp.

Beter nog blijf je in de ochtend helemaal van je telefoon af en check je na het wakker worden niet meteen of je nog iets gemist hebt. Dan ben je zo weer veel te lang bezig op dat ding.


Goede en leuke van social media gebruiken wanneer jij het wilt, zonder verstrikt te raken in een langdurige scroll sessie

  • Het kan helpen om jezelf een of twee blokken per dag te geven dat je wel op sociale media mag. De rest van de tijd kun je een slotje op je social media-app’s zetten.

  • Mij helpt het om alle meldingen uit te hebben staan, en alert te blijven dat ik dan niet op een onbewaakt ogenblik toch een rondje linkedin, insta, FB twitter ga doen… zeker als er veel actualiteit is

  • Vaste tijdstippen het nieuws tot me nemen, via radio of tv of het te lezen op een nieuwsapp en niet via een social medium

  • Eerste scherm op telefoon zo clean mogelijk met apps die ik wel wil zien als ik dan toch check of er iets nieuws is (mail, whatsapp, telefoon).

  • Overige apps ordenen in mapjes en dan verzameling meest time consuming apps ergens op een blad ver weg zetten

  • Internet fasting: Ga bijvoorbeeld niet met je telefoon naar bed. Als je eenmaal in bed bezig bent, kan het zo 01:00 uur ’s nachts worden. En zoals hierboven ook staat tbv je focus, ook ‘s ochtends niet als eerste je telefoon checken, je zit zomaar weer in een scroll sessie.


BONUS: De tips van de experts in The Social Dilemma zelf om iets beter te ontkomen aan de verslavende werking en het belanden in bubbles met een eigen waarheid zijn:

  • Verwijder onnodige apps

  • Zet je notificaties uit

  • Switch van Google naar Qwant zoekmachine

  • Kijk geen aanbevolen video’s op You Tube

  • Download een Chrome extension die aanbevelingen verwijdert

  • Fact-check voor je iets deelt

  • Vermijdt clickbaits

  • Volg mensen waarmee je het oneens bent


Mijn planning ga ik opdelen in output, input en noput tijd, en mijn telefoon gaat de slaapkamer uit! Wat spreekt jou het meeste aan om nu te doen?

En ik ben benieuwd naar jouw aanvullende tips en ervaringen!


 
 
 

コメント


© 2019 by Nynke Clara Advies

KVK: 75613344

BTW ID: NL001459483B78

Adres: KNSM Laan 609, 1019 LD Amsterdam 
Tel: 06-53166074 Mail: nynke.rolf@outlook.com

bottom of page