MENTORING MONDAY: Met feiten op je doel af! Stapsgewijs data gedreven werken
- nynkerolf
- 15 feb 2021
- 4 minuten om te lezen
Feiten, gegevens, (big)data, informatie, gegevens…. Om een organisatie als ondernemer goed te leiden heb je het nodig om te weten wat de stand van zaken is en erop te sturen. Het zijn de feiten die aangeven waar je bent ten opzicht van je doel, hoe je kunt bijsturen én innoveren om er nog efficiënter en effectiever te komen.
Een schipper heeft ook informatie nodig om zijn schip op bestemming te laten komen: Koers, drift, stroming, wind, eb en vloed, ondieptes, snelheid, plaatsbepaling. Ze geven inzichten in wat er onderweg op zijn pad komt en hoe bij te sturen om niet in de verkeerde haven, of erger nog aan lager wal te raken.
Waar denk jij aan bij informatie voor jouw onderneming? Hoop toch wel dat je aan meer denkt dan de gegevens van je accountant?
Heb je markt, verkoop en klant data voor het grijpen? Hoe vaak kijk je deze in? En wat doe je er vervolgens mee? Hoe verbind je deze inzichten met andere feiten om bij te sturen? Bespreek je het met je team?
Of denk jij dan… Maar Nynke, Wat een gedoe, kost veel tijd, cijfers zijn niet mijn ding, ik volg mijn gevoel, het gaat nu toch goed?
Of in dit geval in deze crisis zal dat wellicht zijn…het gaat nu toch niet goed…. Laat maar die cijfers ik word er depressief van.
Minister-president Rutte zei meermaals dit voorjaar, toen we nog weinig tot niks van het corona COVID 19 virus wisten: “Het is sturen in de mist, we moeten met 50% van de kennis 100% van de besluiten nemen.” Daar hebben we met elkaar ook ervaren dat betrouwbare data en actuele beslisinformatie meer dan ooit van essentieel belang zijn. De situatie was dat er veel onbekend was, echter ik verwacht dat in jouw organisatie heel veel informatie wel beschikbaar is. En ik weet zeker dat je daarmee meer mogelijkheden kunt ontdekken, processen kunt verbeteren, een betere klantervaring en betrokkenheid kunt bereiken, gestroomlijnde operaties, nieuwe bedrijfskansen, product en prijs optimalisatie én aanhoudende concurrentie kracht.
In mijn methodiek om organisaties te brengen naar succes om te vieren hamer ik op het weten wat de stand van zaken is. Maar al te vaak wordt er gediscussieerd op basis van meningen
Wat zijn de feiten! Je bent stuurloos om jouw doel (jullie waarom, purpose) te bereiken als je niet precies weet waar je staat op die reis.
Vanaf mijn eerste baan heb ik marketing en business intelligence data geanalyseerd om de organisatie te helpen en te adviseren om hun doelen te bereiken.
Ik heb ruim 20 jaar expertise in vertaling van feiten naar strategie en staven van strategie aan marketing en klant inzichten in zeer dynamische markten met continue verandering als constante en impact op een omzet van 500 mio EUR. Als Marketing & Business Intelligence manager bij RTL adviseerde ik directie en management die hún commerciële of creatieve vak willen doen en zij vertrouwden op mijn analyse van stand van zaken en mijn prognoses. De beroemde kijkcijfers kennen geen geheimen voor mij, net als luister en online cijfers. De waarde van de gegevens ontstond met het samenbrengen met gegevens over de markt, klanten, verkoop, de consument. Informatie ten behoeve van salespresentaties, commercieel beleid, product en prijsstrategie, marktanalyse, business cases, trendanalyses en voorspellingen.
In mijn visie werk je, of je nu een groot of klein bedrijf bent, op basis van feiten. Data gedreven dus. Alleen al omdat er zoveel data is, waar jij je voordeel mee kunt doen. Maar des te meer omdat je concurrent en de markt waarin je je begeeft ook in de zogeheten digitale transformatie zitten, het evolutionaire proces met ontwrichtende gevolgen van digitale data technieken. Het leidt tot veranderingen in de bedrijfsvoering, organisatiestructuur, beïnvloed producten, processen en klantervaring. Meten is weten! En what’s measured gets improved. En met digitale technieken kan dat snel gaan.
Mindset
Wellicht zijn er over data gedreven werken en dan met name Big data nog misverstanden of vooroordelen. Het zou gaan om enorme volumen data die met peperdure tools worden geanalyseerd en in fraaie rapporten worden weergegeven. Dat kan natuurlijk, maar het hoeft niet
Het gaat erom dat je actief zoekt naar manieren om te bekijken wat je kan met de data die je binnen je bedrijf verzamelt.
Bijvoorbeeld ik noemde al klantgegevens. Daar is veel informatie uit te halen, waar je iets mee kunt doen.
Ook een kapper of slager kan met klantgegevens aan de slag en meer omzet genereren als hij of zij bijvoorbeeld weet wie zijn of haar beste klanten zijn. Die zijn te benaderen met speciale acties of aanbiedingen.
Benader verschillende groepen klanten actief op basis van data met relevante aanbiedingen, lever extra service en verhoog daardoor de klantloyaliteit.
Train medewerkers
Daarbij is het verstandig om medewerkers te trainen in het omgaan met data. Slim omgaan met techniek en data kan helpen bij het zien van kansen en mogelijkheden, en bij het nemen van de juiste beslissingen.
Bottum up initiatieven met data hebben als voordeel dat medewerkers weten wat er in de frontlinie gebeurt, zich de meest praktische en relevante business vragen stellen en de problemen oplossen vanuit hun domein expertise.
Innoveren
Je kunt data gebruiken om nieuwe producten, diensten of bedrijfsmodellen te initiëren, waardoor je een voorsprong kunt nemen op je concurrenten.
Bedenk dat het grootste hotelbedrijf ter wereld – Airbnb – zelf geen kamers heeft en het grootste handelsbedrijf – Alibaba – geen voorraden aanhoudt. De mensen achter deze bedrijven zagen kansen om met technologie nieuwe modellen te bedenken, die een enorme groei laten zien.
Durf te experimenteren
Met name MKB’ers zien zeker mogelijkheden om meer te doen met hun data. Het ontbreekt hen echter vaak aan de juiste kennis en skills. Daarom is het belangrijk én stapsgewijs te werk te gaan én te experimenteren met kleine data projecten.
Dat kan je doen aan de hand van deze data projectcycle.

Identificeer een bedrijfsprobleem: bijvoorbeeld welke klanten gaan we waarschijnlijk verliezen?
Identificeer beschikbare databronnen: is de data er, is er additionele data nodig?
Verwerk en onderzoek de data
Communiceer de inzichten en het resultaat die de data laten zien
Bepaal hoe het resultaat wordt toegepast om de bedrijfsfunctie te versterken. Implementeer deze oplossing
Evalueer de oplossing tbv verbeteringen en updates
Kan ik je helpen met de navigatie naar jouw doel? of wil je mijn analytische blik bij de vertaling van feiten naar strategie of bijvoorbeeld je strategie staven van aan marketing en klant inzichten? Neem dan via deze site contact met me op!
Comentários