MENTORING MONDAY: Why tell me Why? Het waarom van het waarom
- nynkerolf
- 8 feb 2021
- 4 minuten om te lezen

In mijn methodiek om organisaties te brengen naar succes om te vieren start ik altijd met het WAAROM. Maar waarom?
In een eerder blog schreef ik over missie, visie, purpose.
Het Waarom: Dat voel je, je purpose, het bestaansrecht van je bedrijf
Het is het gevoel van het hebben van een doel. Een doel waarmee je anderen kunt inspireren te volgen, zodat ze weten welk pad ze moeten bewandelen.
Het betekent dat je (als organisatie of persoon) een betekenisvol leven leidt en anderen inspireert. Het financiële gewin komt dan uiteindelijk vanzelf.
Klanten
Consumenten zoeken een ‘hogere reden’ voor een merk om te bestaan dan alleen winstmaximalisatie, daaruit spreekt voor hen het bestaansrecht van een merk. Denk aan Tony’s Chocolonely: 100% slaafvrije chocolade maken. Of Dopper, dat het gebruik van herbruikbare kleine flessen water stimuleert, om de wereldzeeën te beschermen tegen plastic soep. En het waarom van de HEMA: Een gemakkelijker en leuker bestaan moet bereikbaar zijn voor alle bevolkingsgroepen.
Steeds meer bedrijven hebben in de gaten dat alleen zoveel mogelijk winst willen maken niet meer genoeg is om langdurig klanten aan je te binden. Die klanten zijn namelijk niet meer alleen geïnteresseerd in je product of dienst, maar zoals gezegd ook steeds meer in je onderliggende geloof, hoop en intentie om de wereld te verbeteren.
Het hele idee achter het beginnen met Waarom is dat de emotionele band die je opbouwt met je klanten veel sterker en betekenisvoller is dan een relatie die gebaseerd is op eigenschappen en voordelen.
Kortom: het delen van emotionele waarden zorgt voor een sterkere emotionele verbinding dan alleen feitelijk delen wat je product of dienst inhoudt en welke features er zijn. Rationele verkooppraatjes leveren in het gunstigste geval een paar herhalingsaankopen op. Een pitch die raakt biedt meer kans op loyaliteit en duurzame relaties.
Innovatie van producten kan alleen succesvol zijn als er een kleine groep is die echt geloofd in het product en dit ook uit wil dragen. Je zogeheten innovators en early adaptors moeten zo overtuigd zijn van jouw product dat ze niet alleen bereid zijn het te kopen, maar ook het aan te bevelen aan anderen die later instappen. Deze trouwe klanten bereik je niet alleen door goede producten te maken, er zijn immers genoeg voorbeelden van goede producten die het niet gered hebben. Ze zullen enkel en alleen loyaal aan je merk, je product of aan jou zijn wanneer ze geloven in je waarom.
De meeste organisatie hebben een duidelijk verhaal waarmee ze hun klanten aan willen spreken. Ze beschrijven wat ze doen, waarom ze beter zijn dan hun concurrenten en sluiten vervolgens af met een call-to-action.
Als bijvoorbeeld Apple deze strategie zou hanteren dan zou hun boodschap als volgt zijn:
We maken geweldige computers. Ze zijn prachtig ontworpen en gebruiksvriendelijk. Wil je er eentje kopen?
Alleen is de boodschap van Apple iets anders dan dat.
Namelijk: Met alles dat we doen dagen we de status quo uit. Wij geloven in anders denken en bewijzen dit door mooie, gebruiksvriendelijke producten te maken. En oh ja, we maken ook geweldige computers. Wil je er een kopen?
Deze boodschap heeft van Apple één van de meest succesvolle bedrijven aller tijden gemaakt. Een van de drijfveren van Steve Jobs bij het oprichten van Apple was het verminderen van afhankelijkheid van burgers van de overheid door ze zelf de beschikking te geven over een computer. Apple deed het anders. Liet computers er anders uitzien dan we gewend waren. Maakte dingen makkelijker en toegankelijker. En dat begon met computers, maar heeft geleidt tot een brede range aan producten. Zij hebben daarmee de standaard opnieuw bepaald! En ondanks dat er tegenwoordig betere en innovatievere producten te krijgen zijn, heeft Apple nog steeds een schare hele trouwe fans die zich aangetrokken voelen tot het merk. Niet omdat Apple de beste telefoons heeft, maar omdat het een Apple telefoon is, en daar staan ze zelfs graag voor in de rij bij een nieuwe lancering.
Medewerkers
Ook de mensen die een baan zoeken zijn steeds meer gedreven vanuit hun waarom. Zij willen middels hun loopbaan stappen maken naar wat hun persoonlijke doel is. Waar komen ze ’s ochtends hun bed voor uit? Voor velen is dat niet alleen maar meer geld verdienen. Hun persoonlijke waarom (purpose, if you like) speelt een steeds grotere rol.
Het formuleren van je waarom heeft ook voordelen voor de interne organisatie. Je teams en medewerkers hebben helder voor ogen waar je als organisatie naartoe wilt.
Dat geeft hen een vertrekpunt en richting. Zo weten teams waar ze waarde toevoegen. Het kennen van het waarom geeft meer gevoel van verantwoordelijkheid en eigenaarschap. En vergroot betrokkenheid.
Als teams niet weten waarom ze het doen, doen ze alleen maar wat jij ze vraagt te doen, en dat wil je niet. Men blijft jou maar aankijken en bevragen en jij komt niet aan je eigen werk toe om de organisatie naar haar doel te leiden.
Why tell me why
Mijn doel is met Nynke Clara Advies is om leiders van organisaties te helpen inzicht te krijgen hoe zij hun organisatie effectiever en efficiënter kunnen runnen, zodat zij gemakkelijker stappen naar hun hogere doel kunnen realiseren. En daarmee zorgen we samen dat de wereld een betere plek wordt.
Hoe ik dat doe? Als we het waarom weten en hebben vertaald naar de werkvloer, wil ik achterhalen wat het startpunt is en jou helpen inzicht te verkrijgen hoe jij kan navigeren en bijsturen. En dan volgt het toewerken naar een lerende organisatie. Je wilt blijvend leren hoe als organisatie met elkaar de missie succesvol te volbrengen. Dat vraagt om een organisatie die evalueert om te evolueren, waar fouten maken mag en iedereen zijn verantwoording kent, neemt en elkaar op durft aan te spreken. En waar tussentijds succes wordt gevierd! Daarover volgend blog meer, wil je nu al meer weten, neem gerust contact met me op!
Voor nu... probeer eens te formuleren wat jouw (als organisatie) drijft en waarin je gelooft. Ik ben benieuwd, tell me your Why. Serieus ik vind het leuk als je het met me wilt delen.
Ondertussen ga ik wel even luisteren naar Anita Meyer - Why tell me Why
Comments