top of page

Word een lerende organisatie die effectief en efficiënt haar doelen bereikt en stel die ene vraag!

Bijgewerkt op: 5 jul 2021

Uit de vorige blogs weet je waarom je er bent als onderneming en heb je de feiten op een rij om op te kunnen sturen. In mijn methode komt daarna het worden van een lerende organisatie aan de orde. Gezamenlijk leiden deze drie onderdelen naar een resultaat om te vieren op weg naar jouw doel.

“Een lerende organisatie stimuleert haar mensen voortdurend om te leren. In een lerende organisatie worden nieuwe ideeën en collectieve ambities constant aangemoedigd, en op deze wijze worden doelen bereikt. De lerende organisatie is flexibel en de lerende organisatie kan inspelen op veranderingen.” Peter Senge

Voor mij kenmerkt een lerende organisatie zich als een samenwerking die

-middels haar cultuur en manier van werken

-in openheid met elkaar mogelijkheden onderzoekt en bespreekt

-hoe efficiënter te werken en effectiever te worden

- in het bereiken van haar doel.

Altijd op zoek naar mogelijkheden tot verbetering! Verandering als constante factor! Misschien eigenlijk wel een vragende organisatie dus.


Al van jongs vraag ik naar het waarom en tevens past de spreuk ‘waarom moeilijk doen als het makkelijker kan’ mij heel goed. Ik wil het snappen, en als het niet logisch toewerkt naar het doel vraag ik door. Meestal zie ik zaken waarbij ik me afvraag waarom dat zo gaat, kan het niet efficiënter, of zelfs effectiever. Gaat het wel goed?


Zo herinner ik me nog heel goed dat ik groen van de uni in mijn eerste baan als marketing services medewerker voor radio Veronica FM naar vergaderingen over het Nationale Luisteronderzoek werd afgevaardigd. Ik kwam in een vergaderzaal waar je door de dikke rook nog net de marketing managers van de landelijke radio stations kon zien zitten. Je kan het je niet meer voorstellen, maar roken binnen kon toen nog… en spoiler.. ik loop dus al even mee😊. Er werd door het onderzoeksbureau een nieuw element in het luisteronderzoek toegelicht dat ons veel betere marketing inzichten zou opleveren. Alle mannen knikten instemmend mee tijdens de onderzoekstechnisch taaie presentatie...!


Ook dat nog, ik was de enige dame en jongste aanwezige in een gezelschap met genoeg aperots parallellen om mij dicht te kunnen doen slaan… gelukkig overwon mijn nieuwsgierigheid en resultaatgerichtheid het. We wilden toch tot dat betere marketing inzichten komen, maar hoe sloot dit dan aan? Dus met wat hoge adem en klamme handjes vroeg ik wat dit ontwerp precies opleverde en hoe het dan inzicht gaf bij het vraagstuk dat voorlag. En de mannen die allemaal ja hadden zitten knikken tijdens de presentatie slaakten een zucht van verlichting dat ik verduidelijking vroeg. En toen bleek dat het onderzoeksbureau iets presenteerde dat een technisch hoogstandje was, maar onze eigenlijke vraag helemaal niet beantwoorde en dus ons probleem niet oploste!


Het onderstreepte voor mij weer, domme vragen bestaan niet! Je kan altijd om verduidelijking vragen. Ok en soms heb ik teveel vragen en denkt men wel eens… heb je haar weer. Maar vaker schijnt het verduidelijkend licht op de zaak en zien we beter in wat ons dichterbij of verder van het doel brengt. Het heeft me in mijn werk als manager van een team marketingdata analisten geholpen vele mogelijkheden en hiaten te zien en te wijzen waardoor vraagstukken, processen en projecten succesvol gerealiseerd werden. Toen ik jaren later afscheid nam van een soortgelijke onderzoek technische commissie als hierboven geschetst zei de directeur van de branchevereniging: "Ik denk dat ik namens bestuur en Technische Commissie van Screenforce spreek als ik je bedank voor 10 jaar volle bak inzet op de onderzoeksdossiers en ook de Screenforce onderwerpen. Altijd tot het gaatje. Soms tot vervelens toe, maar zo dankbaar dat je dat deed"


Transformeer je organisatie en stel die vraag!

Ok maar terug naar jou: hoe transformeer je naar een lerende organisatie die effectief en efficiënt doelen bereikt?

Ik ken weinig ondernemers of leiders die niet gedreven worden door het gevoel van succes en met je bedrijf of team in de winning mood zijn. Die zich vaak zaken blijven afvragen!

Waarom zijn we er als onderneming, waar gaan we voor en hoe komen we daar. En elke stap dichter bij is het vieren waard.

Soms zijn er hobbels onderweg naar dat resultaat en de beste waarde voor de klant. De waan van de dag regeert, de resultaten blijven achter en je vraagt je af of jullie wel met de juiste dingen bezig zijn.

En men blijft jou aankijken, wat gaan we doen? Heb jij een idee van aanpak?


In dit blog houd ik het op de hoofdlijnen welke elementen een rol spelen in de transformatie naar een lerende organisatie. Elk element kan enorm uitgediept worden indien nodig.


Binnen deze 3 hoofd elementen daag ik je uit de vraag te stellen:

Is binnen dat element verbetering mogelijk om efficiënter en effectiever te presteren?


En als organisatie zeer regelmatig hierop te evalueren.

Ze vragen om pro activiteit in plaats van reactiviteit.

Niet alleen de medewerkers, maar ook de organisatie moet (proactief) blijven leren vanuit haar proces/systeem en cultuur.

Open en veilig om de vragen te blijven stellen: Gaat het goed? Dáár zit de sleutel naar dat resultaat om te vieren.


1. Mensen

De juiste mensen op de juiste plek in een sfeer waar ze vanuit hun sterke punten kunnen bijdragen. Het is jouw taak daarvoor te zorgen, en ook als ze niet op hun plek zitten te kijken waar wel.

Samen met een cultuur waar feedback de norm is, de olie in de machine voor goede teamwerking!

Als dit onderdeel niet goed loopt heb je te maken met ontevreden teams


2. Proces

Focus op een efficiënt en gestroomlijnd proces verbetert de uitkomsten van elke onderneming. En zijn er plekken waar aangepast kan om effectievere processen te krijgen? Zonder deze focus heb je te maken met verspilling en frustratie.


3. Product

Behoeften van klanten veranderen, weet je wat ze nu van je product (of dienst) vinden) en hoe ze de hele beleving van bestellen tot verpakking en prijs etc vinden? “Ik denk dat mijn klant” is niet wat dat omvat, je moet het weten obv feiten. Ontevreden klanten vallen je anders ten deel


Heb jij je oprecht afgevraagd of het goed gaat? Heb jij verbetermogelijkheden in jouw organisatie kunnen aanwijzen? Ik help je graag met mijn blik en vragende brein nader inzicht te krijgen. Via mijn contactpagina kan je direct een vrijblijvend gesprek plannen.



Comentarios


© 2019 by Nynke Clara Advies

KVK: 75613344

BTW ID: NL001459483B78

Adres: KNSM Laan 609, 1019 LD Amsterdam 
Tel: 06-53166074 Mail: nynke.rolf@outlook.com

bottom of page