Met helder ‘WAAROM’ naar betere prestaties
- nynkerolf
- 1 dec 2020
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 2 dec 2020
Wanneer heb jij voor het laatst gesproken met je teams over het waarom, hoe en wat van je organisatie?
Het helpt bij het bepalen van prioriteiten, activiteiten en verantwoordelijkheden. Én het laat zien waar je je in wilt onderscheiden.
Nu Covid-19 ons voor ongekende omstandigheden en uitdagingen stelt, komen bestaande en nieuwe krachten bovendrijven waarmee het verschil gemaakt kan worden voor klanten en de maatschappij. Dat kan reden zijn samen weer stil te staan bij waarom jullie er zijn als onderneming. Hebben jullie dat gemeenschappelijk gedeeld?
Onderzoek laat zien dat de bedrijven die een visie hebben en helder communiceren beter presteren. En is dit met elkaar gedeeld en door managers en medewerkers onderschreven dan zijn deze effecten nog sterker:
Betere financiële prestaties
Hogere medewerkerstevredenheid, klanttevredenheid en productiviteit
Lager personeelsverloop
In veel kleinere bedrijven blijkt een hands-on directieve stijl van leidinggeven veelvoorkomend en ontbreekt bij een groot deel een duidelijke gedeelde visie. Vanwege hun beperkte tijd en staf, neemt de directeur-eigenaar noodgedwongen vele rollen op zich en blijft reflectie om gezamenlijk focus te houden wel eens liggen. Men blijft je maar aankijken: “wat gaan we doen”?
Maar Nynke, hoe zit dat dan, want ik hoor overal over purpose de laatste tijd? En die missie en visie is ooit wel eens uitgeschreven...hoe zat dat ook alweer?

Dit voel je: Purpose, het waarom, het bestaansrecht van je bedrijf
Steeds meer bedrijven hebben in de gaten dat alleen zoveel mogelijk winst willen maken niet meer genoeg is om langdurig klanten aan je te binden. Die klanten zijn namelijk niet meer alleen geïnteresseerd in je product of dienst, maar ook steeds meer in je onderliggende geloof, hoop en intentie om de wereld te verbeteren.
Consumenten zoeken een ‘hogere reden’ voor een merk om te bestaan dan alleen winstmaximalisatie, daaruit spreekt voor hen het bestaansrecht van een merk. Denk aan Tony’s Chocolonely: 100% slaafvrije chocolade maken. Of Dopper, dat het gebruik van herbruikbare kleine flessen water stimuleert, om de wereldzeeën te beschermen tegen plastic soep.
Dit doe je: Missie, het hoe, het masterplan
Het is de opdracht die voortvloeit uit de purpose, het beantwoord hoe je tot die waarde creatie komt. Een ambitieus doel voor de komende 5-10 jaar. Zoals de Navo de purpose heeft te zorgen voor wereldvrede, met haar missie “We sturen voor 10 jaar militairen naar een (ex-)oorlogsgebied om de rust te herstellen en vervolgens te bewaren”.
Dit zie je: Visie, het wat, het gedeelde beeld van een geslaagde missie
Wat is het concrete resultaat als we erin geslaagd zijn ons hogere doel te bereiken? Op welke stip op de horizon zijn we dan aangekomen? Een visie is het gemeenschappelijke beeld dat iedereen voor zich kan zien én dat meteen vertelt: is de missie geslaagd of zijn we er nog niet? Om bij het voorbeeld van de Navo te blijven: “over 10 jaar zijn huizen hersteld, kunnen mensen weer veilig over straat lopen en kunnen kinderen weer gewoon naar school.”
Ik daag je uit dit drietal voor jouw onderneming gezamenlijk helder te hebben en te delen, dit verbindt en betrekt iedereen en kan niet anders dan leiden tot resultaat om te vieren!
Wil je hierover sparren? Stuur me een berichtje
コメント