Van Evalueren kun je Leren
- nynkerolf
- 7 dec 2020
- 4 minuten om te lezen
Wil jij met je organisatie af van fouten waar maar niet van geleerd wordt? Lees snel verder
“Enjoy failure and learn from it. You can never learn from success.” James Dyson
(yep, die van de stofzuiger!)
Resultaat om te vieren is waar ik voor sta! Maar daar gaat veel leren en evalueren aan vooraf en mee gepaard.
Want wat doe je als het resultaat niet om te vieren is? En zelfs als het je een succesvolle introductie, levering, omzet of team performance hebt….is het dan alleen maar feest?
Nope, Nein, Njet… Nee dus.
Er valt bijna altijd wel wat te leren en te verbeteren voor de volgende ronde.
Wat van je plannen en uitvoering heeft gewerkt en wat niet.
Als evalueren na belangrijke mijlpalen of fases is ingebed in je organisatie, blijf je evolueren! Een lerende organisatie dus.
Gemeenschappelijke aspecten van lerende organisaties zijn:
• de snel veranderende omgeving maakt het voortdurend veranderen van de organisatie noodzakelijk
• veranderingen vinden plaats door bewust en systematisch te leren
• leren is niet zozeer steeds meer kennis, maar met name gedragsverandering
• de cultuur binnen de organisatie speelt een grote rol bij de veranderingsprocessen
• er wordt groot belang gehecht aan een gemeenschappelijke visie en aan communicatie
Deze organisaties zijn bewust gericht op het leren en het leervermogen van individuen, groepen en de organisatie als geheel te vergroten, waardoor er continue verandering optreedt op individueel, groeps- en organisatieniveau in de richting van door klanten gewenste output van de organisatie.
Want dat is het uiteindelijke resultaat dat je wilt, klantwaarde! En sneller leren dan anderen is een beproeft recept om te winnen!
Hoe evalueer ik dan om te evolueren?
Je kan op twee niveaus evalueren om te blijven leren en te ontwikkelen
Gericht op de eigen activiteiten en achterhalen of je aanpak verbeterd kan worden
Gericht op de proefondervindelijke aanpak waarbij je de testresultaten van vooraf vastgestelde aannames voor deze ronde toetst en daarmee een verwacht resultaat bevestigt of verwerpt. (bijvoorbeeld De introductie van product X levert in de eerst maand minimaal 250 bestellingen op). Deze aanpak is bedoeld om te voorkomen dat leren reactief wordt, iets toevalligs, en door gebrek aan harde feiten argumenten, ervaringen, beweringen en meningen bepalen of iets succesvol is. Hier kan ik een apart artikel aan wijden…
In dit artikel ga ik verder in op dat eerste niveau: evalueren gericht op verbeteren van de eigen activiteiten.
“Without questions there is no learning”
W.Edwards Deming
EVALUEREN OM BETER TE WORDEN
Met een kritische blik terugkijken naar je eigen aanpak helpt om te voorkomen dat in een volgende ronde dezelfde fouten opnieuw gemaakt worden.
Dit heet ook wel een retrospective, een in de agenda gepland moment na een ronde waar alle teamleden aan meedoen met als doel op het teamproces te reflecteren.
In veel teams heerst een taboe op feedback geven, echter met deze vorm komen verbeterpunten boven en kan er een borging zijn zodat je niet terug valt en steeds een stapje verder te komt als team.
Door deze verbeterpunten vervolgens aan te pakken wordt het team bij iedere ronde, beter en effectiever. Het feit dat hierbij teamleden hun hart kunnen laten spreken, zorgt vaak tot een betere verstandhouding tussen teamleden onderling. En dat zorgt ook voor een beter sfeer!
Je laat inhoudelijke discussies over het project los, en gaat in op relaties, persoonlijkheden, processen, faciliteiten, en tools.
Je wilt hier constructief met elkaar over kunnen discussiëren en de onderliggende oorzaak van het verbeterpunt boven te krijgen, helpend daarbij is steeds opnieuw de waarom vraag te stellen.
Voorbeeld
Hierbij een werkvorm om dat moment van zelfreflectie aan te vliegen. Als je zoekt op retrospective zul je online nog veel meer andere vormen vinden, maar hé…. Ik als zeiler kies toch voor deze zeilboot retrospective

De onderdelen staan voor:
Eiland: de doelen / visie van het team. Er wordt elke dag gewerkt om het eiland te bereiken,
Wolken en wind: alles dat helpt het doel te bereiken.
Anker: alles wat vertragend kan werken tijdens de reis,
Rotsen: de risico’s die je tegen kunt komen tijdens de reis,
Stappen tijdens het geagendeerde retrospective moment:
Je tekent dit na op een whiteboard of flipover oid en het is handig om de teamvisie of doelen van het team alvast op te schrijven.
Hierna krijgt ieder teamlid 10 minuten om op een post-it zijn of haar ideeën m.b.t de verschillende onderdelen te noteren. Daarna 5 minuten om deze op het board te plakken, hardop voor te lezen en kort toe te lichten.
Daarna bespreek je wat er nodig is om de ideeën die in het ‘wolken’-gebied te kunnen blijven oefenen. Dit zijn namelijk goede ideeën die het team helpen, en het is dus belangrijk dat deze ideeën worden geuit.
Besteed tijd aan hoe het team de geïdentificeerde risico’s kan verminderen
Bespreek wat de belangrijkste vertragende factor is.
Maak van ieder onderdeel een actiepunt en bepaal met elkaar welke daarvan de volgende ronde aandacht krijgt/krijgen. Bij de eerstvolgende retrospective begin je met het doornemen van de actiepunten. Wat is de status en zijn ze allemaal gelukt?
Heeft je team moeite met het kiezen van het belangrijkste actiepunt? Laat dan iedereen stemmen, zodat men aan kan geven wat voor iedereen individueel het belangrijkste onderdeel is.
Heb je vragen naar aanleiding van het artikel? Neem gerust contact met me op
Comments